Makuelämyksiä
Ruoka Turkissa on usein hyvin maustettua, mutta ei kuitenkaan tulista kuten esimerkiksi Aasiassa. Kebab on klassinen esimerkki, jota voidaan valmistaa ja maustaa eri tavoin, mutta se on silti paljon maukkaampaa ja jännittävämpää kuin perinteinen pikaruoka.
Parhaat janonsammuttajat
Ayran on paras viilennyskeino lämpimänä kesäpäivänä. Juomassa on jogurttia, vettä ja suolaa, joista muodustuu sekoittamisen jälkeen ilmava lopputulos. Juomaa suositellaan erityisesti mausteisten liha-annosten kanssa nautittaviksi, ja se helpottaa janoa paremmin kuin olut tai vesi. Ayrania löydät ravintoloista ja ruokakaupoista.
Chee Köfte
Jos haluat maistaa turkkilaista erikoisuutta, suosittelemme annosta nimeltä Chee Köfte. Raakaan jauhelihaan sekoitetaan mausteita, yrttejä, sipulia ja bulguria. Liharulla tarjoillaan salaatin kanssa – erilaista mutta hyvää!
Pide
Pideä voidaan verrata puolikkaaseen calzoneen, ja se on myös tyypillinen turkkilainen ruoka-annos. Täytteessä voi olla esimerkiksi juustoa, lihaa, kananmunaa ja vihanneksia. Useimmat ravintolat Alanyassa, Sidessä ja Antalyassa tarjoilevat pidejä.
Muhammara
Turkkilainen keittiö on saanut vaikutteita maailman monista eri osista, ja aivan kuten Kreikassa ja Lähi-Idässä, myös turkissa on tapana syödä pieniä meze-annoksia alkupalana. Usein tarjotaan esimerkiksi pieniä pyöryköitä, joita on helppo dipata erilaisiin kastikkeisiin. Kauniin punainen muhammara valmistetaan paprikoista ja maapähkinöistä, jotka sekoitetaan valkosipulin, sitruunan ja mausteiden kera. Tahnaan saa lisäpotkua lisäämällä ripauksen chiliä. Lomaillessasi Turkissa kannattaa ostaa kotiinvietäväksi kunnollisia mausteita, jotta meze-annoksesi myös kotona maistuisivat yhtä herkullisilta kuin lomalla!