Leipomo

3 ruokafestivaalia maailmalla

Ruoka ja festivaalit kulkevat luonnollisesti käsi kädessä, ja alta löydät kolme suosikkiamme, joissa yhdistyvät hyvä ruoka ja juoma sekä ainutlaatuinen tunnelma! 

Dublin on näiden juhlien keskipiste

Vihreät juhlat Pyhän Patricin päivänä

Milloin: 17.3
Missä: Irlandi, USA, Kanada ja Iso-Britannia
 
Pyhän Patrickin päivä on yksi maailman tunnetuimmista festivaaleista, jota vietetään Irlannin kansallispäivänä 17. maaliskuuta suojeluspyhimys Pyhän Patrickin muistoksi. Juhlaa vietetään laajalti Irlannin lisäksi myös Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Kanadassa. Kuten luultavasti tiedät, Pyhän Patrickin päivänä pukeudutaan vihreään. Tiesitkö, että Yhdysvalloissa on täysin hyväksyttävää nipistää ketään, joka ei ole pukeutunut vihreään tai käytä vihreitä asusteita?
 
Jos haluat noudattaa Pyhän Patrickin päivän perinnettä, on olemassa muutamia asioita, joita sinun olisi hyvä tietää. Kokeile ainakin corned beefiä ja kaalista valmistettuja ruokia. Ja jos olet oluen ystävä, kannattaa palan painikkeeksi nauttia myös lasi kylmää olutta. Esimerkiksi olutmerkki Guinness on ilmoittanut oluen myynnin viisinkertaistuvan Pyhän Patrickin päivänä. 
 
Jos haluat mennä askeleen pidemmälle, voit tietenkin pukeutua juhlapäivän nykyaikaiseksi maskotiksi - menninkäiseksi.

Jos mansikat eivät ole suurinta herkkuasi, löytyy paikalta tietysti myös muita paikallisia suosikkeja

Mansikkajuhlat Deryneiassa

Milloin: toukokuun lopussa (joka toinen vuosi) 
Missä: Deryneiassa Kyproksella

Astetta tuntemattomampi ruokajuhla on Deryneian mansikkafestivaali Kyproksen itärannikolla. Hauskoilla festivaaleilla juhlistetaan mansikan saapumista Kyprokselle 55 vuotta sitten. Paikallinen maanviljelijä Mitsio Yiannouko toi mansikan Kyprokselle ja alkoi viljellä sitä. Festivaalin aikana kävijät voivat maistella herkullisia, tuoreita mansikoita ja kaikkea hyvää, mitä tästä suositusta marjasta voidaan valmistaa, kuten hilloja, mehuja, makeisia, jäätelöä ja paljon muuta. Festivaalilla on tietenkin musiikkia, esityksiä ja tanssia, ja se houkuttelee yleensä noin 10 000 kävijää.

Mallorcalla viljellään espanjalaisia rypäleitä, kuten macabeo, malvasia, monastrell ja tempranillo.

Viiniä, tanssia ja laulua Mallorcalla

Milloin: syyskuun lopussa
Missä: Binissalemissa Mallorcalla 

Etelä-Euroopassa ihmiset heittelevät toisiaan mielellään ruoalla. La Tomatina, kuuluisa tomaattifestivaali Sevillassa, tai italialainen appelsiininheittofestivaali Torinossa ovat kaksi esimerkkiä tästä. Kolmas, joskin vähemmän tunnettu esimerkki on Mallorcalla järjestettävä ”viinirypälefestivaali” Fiesta des Vermar.  

Paikalliset ja matkailijat kokoontuvat kahden viikon ajan Binissalemin kylään seurustelemaan, heittelemään viinirypäleitä ja tietenkin juomaan viiniä. Kylä on tunnettu loistavasta viinistään, ja jo roomalaisten aikaan huonoja satoja ”juhlittiin” kokoontumalla yhteen ja heittelemällä ja polkemalla viinirypäleitä, ja tämä perinne elää edelleen.  

Juhlat alkavat suurella raketilla, jonka jälkeen kaikkien osallistujien tehtävänä on napata niin monta viinirypäleitä kuin pystyvät ja heittää niitä toisiaan kohti, kunnes yhtäkään kokonaista rypäleitä ei ole enää maassa.  

Voit toki myös jättää heittelyn väliin ja nauttia Fideus de vermarin, kuuluisan nuudelista ja lampaasta valmistetun herkullisen ruokalajin. Iltaisin on luvassa tanssia, paikallista musiikkia ja upeita naamiaisasuja.