Bulgarialaisia erikoisuuksia
Bulgariassa voit nauttia sekä eurooppalaisista että aasialaisista mauista inspiroituneita ruokia. Kokeile liha- ja kasvispata kavarmaa tai pitkulaisia lihapullia kebaptjeta. Muita maukkaita bulgarialaisia erikoisuuksia ovat shopska-salaatti ja pinaattitäytteinen lehtitaikinaan leivottu banitsa.
Lukanka
Lukanka on pekonilla maustettu makkara, jota on useita eri variaatioita, ja sitä ilmakuivatetaan viidestä kuuteen päivään. Sitten makkarat tarjoillaan viipaleiksi leikattuna.
Shopska
Shopska-salaatti on virkistävä bulgarialainen erikoisuus, joka kuuluu jokaiseen ruokalistaan. Salaatti koostuu kurkusta, tomaatista ja sipulista, joiden päällä on kerros lehmänmaidosta valmistettua juustoraastetta. Salaatin värit heijastelevat maan lippua – valkoinen, vihreä ja punainen.
Banitsa
Lehtitaikinaan leivottua Banitsaa syödään usein vain erikoistapauksissa, mutta sitä on tietysti saatavilla milloin vain. Voit vapaasti kokeilla Banitsaa pinaatin kanssa tai bulgarialaisen Sirene-juuston kanssa.
Kebabtjeta ja kjufteta
Jos haluat kokeilla paikallisia liharuokia, suosittelemme kebabtjetaa tai kjuftetaa. Kebabtjetat näyttävät kuin pitkiltä lihapullilta, ja kjuftetat muistuttavat ruotsalaisia pannupihvejä. Molemmat ruoat valmistetaan yleensä maukkaalla lampaanjuustolla.
Tarator
Tarator on virkistävä keitto, joka valmistetaan jogurtista, kurkusta, mausteista, valkosipulista ja saksanpähkinöistä ja tarjoillaan kylmänä. Keitto on raikasta ja viilentävää - vinkkinä kannattaa tilata se kuumina kesäpäivinä.
Kavarma
Kavarma on kanasta tai sianlihasta ja vihanneksista valmistettu muhennos, joka tarjoillaan yleensä keraamisessa padassa. Kavarma on maan kansallisruoka, ja on todellinen makuelämys.
Makeat leivonnaiset ja jäätelö
Baklava on perinteinen bulgarialainen jälkiruoka, joka on valmistettu lehtitaikinasta, saksanpähkinöistä, voista ja siirapista. Herkullisen makea päätös aterialle. Hyödynnä myös tilaisuus kokeilla jäätelöä! Jäätelö on laadukasta ja sitä on tarjolla monissa herkullisissa mauissa. Valitse, mitä haluat maistaa, ja maksa per sata grammaa. Jogurttijäätelö ja suklaajäätelö, jossa on Ferrero Rocherin paloja, ovat kaksi suurta suosikkia.
Paikallinen viini...
Bulgaria on yksi maailman johtavista viinintuottajista, joka kilpailee espanjalaisten ja ranskalaisten viinien kanssa sekä maultaan että laadultaan. Yksi suurimmista viinialueista on Pomorien alue, jossa sijaitsee muun muassa Sunny Beach. Jos haluat saada käsityksen siitä, miten ne tuotetaan, voit vierailla paikallisessa tislaamossa tai viinitilalla. Hyödynnä tilaisuus ostaa muutama pullo kotiisi - valinnanvaraa on paljon, sekä punaista että valkoista eri hintaluokissa.
bulgarialainen snapsi
Rakia on tunnetun bulgarialaisen snapsin nimi, jota juodaan pääasiassa alkupalan kanssa. Usein se on valmistettu luumuista, mutta se voidaan tehdä myös omenoista, viinirypäleistä tai muista hedelmistä.
...ja olutta
Mikään ei sammuta janoa paremmin mukavan rannalla vietetyn päivän jälkeen kuin kylmä olut. Valittavana on monia erilaisia kotimaisia oluita, ja jokaisella suurella kylällä tai kaupungilla on yleensä oma olutmerkki. Yleisiä lajikkeita ovat Burgasko Burgasista, Kamenitza Plovdivista ja Zagorka Stara Zagorasta.
Vinkkejä & inspiraatiota
Katso kaikki Bulgarian matkavinkit, varaa matkasi Bulgariaan tai tilaa uutiskirjeemme.