Albanialainen keittiö
- ruokia, joita et voi jättää väliin!
Albaniassa syöt hyvin ja edullisesti. Paikallinen keittiö on saanut vaikutteita niin Kreikasta, Turkista kuin Italiastakin. Ruoan kanssa tarjotaan paikallista olutta tai rakia, ja voit lopettaa ruokailun lasillisella Skënderbeun konjakkia.
Tutustu ja varaa matkasi Albaniaan
Monet albanialaiset ruoat koostuvat kalasta, lampaasta, kanista tai kanasta, jotka yleensä maustetaan rosmariinilla, mintulla, oreganolla ja basilikalla. Albanian kansallisruoka Tavë Kosi on hämmästyttävän hyvä lammasruoka, joka paistetaan savivuoassa ja tarjoillaan vihannesten ja jogurttikastikkeen kera. Ruokalistalla on lähes aina fetajuustoa eri muodoissa. Nämä ovat joitain Albanian erottuvimpia ruokia:
Byrek – ruokaisa piirakka juustolla, pinaatilla tai lihalla
Tasqebap – lampaankaritsaa tomaatilla
Paçe – sisäelinkeitto, jota syödään aamiaiseksi
Pilaf – keitettyä riisiä erityisessä liemessä
Dolma – täytettyjä viininlehtiä
Papare – leipä, joka on paistettu kananmunan, ricotta-juuston ja veden kanssa
Pashaqofte – Gjirokastrelta peräisin oleva keitto pienillä lihapullilla
Tarator – kylmä jugurtti- ja kurkkupohjainen keitto
Juomakulttuuri
Aterian seuraksi voit nauttia lasillisen rakia, viinirypäleistä valmistettua ja aniksella maustettua brandya. Olet ehkä jo aiemmin törmännyt siihen jossakin eteläisen Euroopan maassa, mutta jos et ole, sinulla on nyt mahdollisuus tutustua tähän vahvaan, paikallisesti tuotettuun väkevään alkoholijuomaan. Raki tarjoillaan pienissä laseissa ja nautitaan hitaasti illallisen aikana.
Juomarintamalta löydät myös Kuqalashen, Albanian suosituimman olutmerkin. Olut valmistetaan Tiranassa, ja jos kysyt paikallisilta, mitä nimi tarkoittaa, he sanovat esimerkiksi "punainen" tai "nainen, joka erottuu joukosta". Tulkitsemme nämä salaperäiset lausahdukset niin, että kyseessä on intohimoinen olut - mutta on vain yksi tapa selvittää, onko se valmistettu rakkaudella vai herättääkö se sisäiset intohimosi.
Skënderbeun konjakkia on valmistettu Albaniassa vuodesta 1967 lähtien, ja sitä kypsytetään yksinomaan tammitynnyreissä, mikä antaa sille erityisen miellyttävän ja pyöreän maun. Konjakkia myydään koko Albaniassa, mutta sitä viedään myös ympäri maailmaa. Voit ostaa Skënderbeun konjakkia, jota on kypsytetty 3,5 - 13 vuotta.
Vinkkejä lomamatkan suunnitteluun
Katso kaikki Albanian matkavinkit, varaa matkasi Albaniaan tai tilaa uutiskirjeemme.